25 Ocak 2011 Salı

John Cage 4'33" - Beethoven Virus

Müzikal Diziler içinde en sevdiğim dizi "Beethoven Virus"tür. İzleyenler bilirler ana karakterimiz Maestro Kang hikayenin bir bölümünde sonradan görme bir... hatta biz şuna direkt görgüsüz diyelim! Görgüsüz bir Belediye Başkanı tarafından sindirilmeye çalışılmaktadır.  Belediye Başkanı müzikten anladığını söyleye dursun, Kang Usta işte o bölümlerden birinde  "Müzik anlayışı ruhun göstergesidir, aynı parçayı 100 kişi dinler ama herbir kimse farklı bir şey hisseder, sırf müzikten anladığınızı göstermek için cilalı sözler söyleyerek beni gerçekten müzikten anladığınıza inandıramazsınız" der bir yerde ama bu cümleler ile mi? Tabiki hayır! Maestro Kang kişiliğini de düşüncelerini de müzik yoluyla anlatır, bahsi geçen Belediye Başkanına da söylemek istediği bu sözleri yine müzik yoluyla söyler...







Maestro Kang'ın sahnede yorumladığı parça John Cage'in 1952'de yarattığı 4'33" adlı eseridir. Maestro Kang bir ders vermek amacıyla bu parçayı öne sürsede John Cage'in daha masum nedenleri varmış bu eseri yaratırken; John Cage'e göre  sessizlik diye bir şey yoktur, insanın çevresiyle olan bağı diğer bir deyişle  his ve düşüncelerinin olgunluğu onun kendi çevresini nasıl algıladığını şekillendirir.  Algılarımızla farkına vardığımız her ses aslında sessizlik diye birşeyin olmadığının kanıtı. O halde bir müzisyen çalgısını elinden bıraktığında müzik biterde sessizlik mi başlar? Hayır, müzik hala sürmektedir yeterki dinlemeye devam edin...


"4'33"'ün ilk performansı 29 Ağustos 1952'de David Tudor tarafından, bir piyano resitali sırasında Woodstock, Newyork'ta gerçekleştirildi."(1) John Cage'in o gösteri için yorumu ise söyle olmuş...


"Bir noktayı kaçırdılar. Sessizlik diye bir şey yoktur. Sessizlik diye düşündükleri şey rastlantısal seslerle doluydu, ancak onlar dinlemeyi bilmiyorlardı. Birinci bölüm boyunca dışarıdaki rüzgarın kımıltılarını duyabilirdiniz. İkincide, yağmur taneleri damda pıtırtıya başladı. Üçüncüdeyse insanlar bu kez kendileri konuşmaya, dışarı çıkmaya ve bu sırada türlü, ilginç sesler çıkarmaya başladılar."(1)





Fotoğraf http://solomonsmusic.net/4min33se.htm adresinden alınmıştır.


Madem bu kadar John Cage'den bahsettik, 1952 yılına ait olmasa da David Tudor'un başka bir tarihte (bende bulamadım hangi tarih:P) tekrar yorumlayışına bir gözatalım, di mi? :)






 


Nerden nereye Beethoven Virus dedik buralara kadar geldik,  boşuna kore dizilerinin müptelası olmadık, her an her şey olabilir ve kendimizi dünyanın başka bir yerinde bulabiliriz:)))


Sonraki yazıya kadar kendinize çok iyi bakın... Bol bol kore dizisi izleyin, diziniz mi bitti sessizlik mi oldu? size öyle geliyor sessizlik diye bir şey yok, yeterki izlemesini bilin hayatınızın dizisi belki de çoktan başlamış siz farkında değilsiniz? ;)


 


Kaynaklar


(1) http://tr.wikipedia.org/

2 yorum:

  1. yine güzel bi yazı olmuş ;)
    son cümledeki yorumuna bayıldım ;)

    YanıtlaSil
  2. Kore turizmine benim de bir katkım olsun diye çaktırmadan beyin yıkıyorum. Hem bir gün G.Kore devleti bana ömürlük uçak bileti yollayacak inanıyorum buna;)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...